Заморожування на зиму: як заготовити овочі, зберігши вітаміни

Заморожування на зиму в домашніх умовах – гідна альтернатива консервації.

Заморожування овочів стане тобі в нагоді в тому випадку, якщо ти хочеш запастися ними на холоди. Зрозуміло, продукти можна закатувати, маринувати і солити. Але саме заморожування овочів на зиму в домашніх умовах дозволить зберегти максимум вітамінів і мікроелементів у плодах. Адже овочі під час заморожування частіше за все не піддаються тривалій тепловій обробці, при якій руйнуються вітаміни, а також немає потреби солити їх і заливати оцтом.

До речі, ти можеш зробити заморозку овочевих коктейлів – це будуть своєрідні заготовки для вітамінних супів, салатів і рагу. Щоб заморозити овочі на зиму, тобі знадобиться морозильна камера, контейнери або пакети для зберігання продуктів і, власне, самі овочі, підібрані за своїм бажанням і смаком.

Заготовки на зиму: заморожування овочів в домашніх умовах має свої правила і секрети:

  • Для заморожування овочів вибирай свіжі, цілі, не деформовані плоди. Найменша плямочка може зіпсувати всю твою заготовку на зиму.
  • Перед заморожуванням овочів гарненько помий і висуши їх. В іншому випадку заморожені овочі злипнуться в суцільний ком.
  • Дрібні овочі (горошок, кукурудзу, чері) заморожують цілими. Великі овочі слід порізати в залежності від того, з якою метою вони потім будуть використовуватися.
  • Щоб смак і колір продуктів залишався насиченим і яскравим, деякі овочі перед заморожуванням слід бланшувати, тобто опустити в окріп на кілька хвилин із наступним швидким охолодженням.
  • Домашнє заморожування овочів проводиться максимально швидко, при найбільш низькій температурі. Потім заморожені овочі перекладають у морозильну камеру на тривале зберігання.
  • Замороження овочів на зиму передбачає пакування продуктів у пластикові контейнери або поліетиленові пакети. Бажано, щоб в упаковку потрапило якомога менше повітря.
  • Контейнери та пакети потрібно упакувати герметично, щоб із них випаровувалося якомога менше вологи, а значить, овочі після заморозки залишаться соковитими.
  • Заморожувати продукти бажано невеликими одноразовими порціями, розрахованими на одне використання. Повторно заморожувати овочі не слід, бо вони втрачають свої корисні і смакові властивості.
  • Обов’язково підписуй назву заморожених овочів, вид нарізки і дату – це значно спростить розпізнавання продуктів у холодильнику.
  • Заморожені овочі в морозильній камері при температурі не вище –18 °C зберігаються до року, а при температурі від 0 до –8 °C – до 3-х місяців.

Добавить комментарий