Чому цибуля коштує на вагу золота?

Маргарита Василівна, Доманівський район:

– Цибуля нині коштує на вагу золота. Чому так сталося і коли очікувати зниження цін на цей «стратегічний» продукт?

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»:

– Пропозиція на ринку цибулі формується переважно за рахунок власного виробництва. Його обсяг у 2018/19 маркетинговому році (МР) був на 10% нижче показника попереднього року і становив 884 тисячі тонн.

Таке скорочення виробництва відбулося за рахунок зменшення посівних площ та урожайності цибулі. Якщо у 2017/18 МР під культуру було відведено 54,8 тис. га, то у поточному – лише 52,5 тис. га (–4%). Крім того, урожайність цибулі у 2018/19 МР знизилася до 167,8 ц/га проти 177,8 ц/га у 2017/18 МР (–6%).

Оскільки на ринку цибулі обсяги експорту та імпорту займають лише 1-2% від внутрішнього споживання цього виду продукції, вплив кон’юнктури світового ринку є незначним. Таким чином, цінова кон’юнктура внутрішнього ринку знаходиться у значній залежності від внутрішніх факторів. Якщо у 2017 році загальна пропозиція перевищувала загальний попит на 10-15%, то у 2018-му цей показник становив лише 2-5%, що і стало одним із факторів зростання цін на внутрішньому ринку.

Найбільше цибулі – близько 85-90% від загального обсягу – вирощується у господарствах населення, які у більшості випадків не мають спеціального обладнання та складських приміщень – холодильні, газові камери схову тощо – для зберігання продукції протягом року без погіршення її якості. Втрати товару від неналежних умов зберігання викликали зменшення загальної пропозиції на ринку, що й обумовило ріст цін.

При такій ситуації зниження цін на ріпчасту цибулю можливе лише з початком масового збору нового урожаю, тобто в період від середини серпня до початку вересня 2019 року.

Добавить комментарий